събота, юли 07, 2007

Кой шъ нъ упрай?



Драги пиячи, винаги когато слушам лекциите на апостол-и-тъй-нататък Георги Бакалов, си припомням Матей 13:44, за имането, което човекът намери в нивата. Слушането на лекциите на Апостола си е чисто иманярска работа. Както каза преди време един дългогодишен български иманяр, „Иманярството е да си готов да обърнеш тонове безполезна пръст, за да намериш една глинена чирепка”. Апостола има тази невероятна способност да скрива няколко ценни изречения зад тонове безполезни клишета. Но ако сте търпеливи като мен, ще достигнете до ценното имане.

Трябваше да слушам една негова лекция два пъти, за да открия умело замаскираните ценни изречения. Но ги открих. Открих практическите указания на Апостола за това как да съ упрайм. Как?

Бакалов говори мъдри думи, цитирани от висши авторитети:



„Теологията, както казва моят учител и наставник Питър Вагнер, е опитът на човеците да обяснят по един систематичен и разбираем начин Божието Слово, да го направят разбираемо.”


Сега, разбира се, вие бихте казали, че за такава мъдрост на Бакалов не му трябваше да ходи чак до Минесота да пита Питър Вагнер. Леля Гинка в някоя местна петдесятна църква в България щеше да му каже същото ако я беше питал. Дотолкова и тя разбира от теология. Даже и Благовест Белев може да излезе с малко по-засукана дефиниция, само с малко чужда помощ. Да де, ама някак не върви да се изтъпаниш на сцената и да кажеш, „както казва леля Гинка”. Както и да е, въпросът за авторитетите е труден въпрос, и не можем да го разгледаме на две бири. Ще ни трябват много повече бири – че и нещо по-силно – за да започнем да разбираме защо точно Питър Вагнер трябва да ни е авторитет. Аз лично съм много лесен: Две бутилки истински бърбън, и даже Бакалов започвам да го виждам като Апостол.

Така, след като от такъв висш авторитет сме разбрали какво е теологията, нататък откриваме Бакалов да ни казва защо не сме съ упрайли:



„Аз не съм видял богословите да са направили живота по-добър. Животът ще стане по-добър, когато средният човек, ти и аз, без да сме експерти в Библията, ще започнем да разбираме ума на Бога, съвета на Бога, и да го прилагаме в нашия живот. Именно това е Реформацията, която трябва да дойде, която в известен смисъл е подобна на Лутеровата, която се занимава със свещенството на всички вярващи, но повече от това, лидерството на всички вярващи.”


Какъв е проблемът на Бакалов с богословите (и на Вагнер с теолозите)? Ами не съ нъ упрайли! Да са направили живота ви по-добър? Имам предвид, НАИСТИНА по-добър?

В „Животът на Брайън”, филм на Монти Пайтън, има една сцена, в която еврейски зилоти през първи век се агитират едни други защо трябва да въстанат против римляните. (Вие не сте гледали филмите на Монти Пайтън, защото не пиете кафе без кофеин в Панера. Грешката си е ваша.)

РЕГ: И какво те [римляните] са ни дали някога?
КСЕРКС: Акведукта?
РЕГ: Какво?
КСЕРКС: Акведукта.
РЕГ: О, да, да. Наистина са ни дали това. Ъ-ъ, вярно. Да.
КОМАНДО №3: Канализацията.
ЛОРЕТА: О, да, канализацията, Рег. Спомняш ли си какъв беше градът преди това?
РЕГ: Да. Добре. Признавам, че акведуктът и канализацията са две неща, които римляните са направили.
МАТИАС: Пътищата.
РЕГ: Е, да. Очевидно пътищата. Искам да кажа, няма нужда да споменаваме пътищата, нали? Но освен канализацията, акведукта и пътищата...
КОМАНДО: Напоителните канали.
КСЕРКС: Медицината.
КОМАНДО №2: Образованието.
РЕГ: Да, да. Добре. Достатъчно.
КОМАНДО №1: И виното.
ВСИЧКИ КОМАНДОСИ: О, да! Да...
ФРАНСИС: Да, да, това е нещо, което наистина ще ни липсва, Рег, ако римляните си заминат. Ъ?
КОМАНДО: Обществените бани.
ЛОРЕТА: И сега е безопасно да вървиш по улиците нощем, Рег.
ФРАНСИС: Да, те определено знаят как да поддържат реда. Трябва да признаем. Те са единствените, които могат да го постигнат на място като това тук.
РЕГ: Добре, добре. Но освен канализацията, медицината, образованието, виното, обществения ред, напоителните канали, пътищата, водоснабдяването и общественото здравеопазване, какво са направили римляните за нас?...

И така, драги пиячи, тези теолози, освен че изследват Библията стих по стих, формулират доктрини, запознават ни с Божието Слово, правят го лесно за разбиране за нас, казват ни как да живеем всеки ден според Божиите заповеди, казват ни как можем да се избавим от вината за греха ни и да постигнем вечен живот, откриват и разобличават доктрините и лъжите на дявола, държат църквата в единството на основните вярвания, спорят един с друг за да открият правилните учения относно нашето поведение в личния ни живот, семейството и обществото, предпазват ни от изпадане в ереси, дават ни средствата да обучаваме децата си в Божето Слово, пишат катехизиси и изповеди на вярата, противопоставят се на пастори и църковни активисти, които понякога прекрачват границите на законната власт дадена от Бога на църквата, създали са правната, интелектуалната и философската основа за европейската цивилизация, вдъхновили са европейската наука и теорията на съвременната демокрация преди тя да стане светска и антихристиянска... Освен всичките тези неща, какво са направили теолозите за нас? Направили ли са живота ни по-добър? Коя е страната с най-много теолози, библейски учени, семинарии, библейски институти, мисии, християнски книжарници на глава от населението? Не е ли същите тези Съединени Щати, в които Апостола пие кафе без кофеин в Панера? Е, дали животът в Съединените Щати е по-добър в сравнение с Ботсуана или Северна Корея, където няма нито един теолог на глава от населението?

Теолозите са провал. Не съ нъ упрайли, това е ясно. И как шъ съ упрайм тогава? Апостола дава решението: Когато обикновените хора като мен и вас, дето не сме кой знае какви специалисти върху Библията, започнем да разбираме ума на Бога, съвета на Бога. Ето затова теолозите не съ нъ упрайли. Защото са станали експерти в Библията, като си мислят, че могат да разберат ума на Бога и съвета на Бога от Библията. А умът на Бога и съветът на Бога трябва да се търсят на друго място, не в Библията.

Нека да продължа тази мъдра мисъл на Апостола. Кой НАИСТИНА ви е упрайл живота, драги пиячи? Кога се чувствате най-добре, кога викате радостно „Наздраве!”, кога си пожелавате с надежда, „Като сме най-зле, тъй да сме!”? Не е ли когато сте на няколко питиета при мен в кръчмето? Това, което теолозите не можаха да свършат, ще го свършим ние, кръчмарите! Ние шъ въ упрайм, че и отгоре. Именно това е Реформацията, която в известен смисъл е подобна на Лутеровата, защото както самият Лутер е казал, „Който не обича виното, жените и песните, остава глупак за цял живот,” което и мотото на нашето кръчме! Ние наблягаме на виното и песните, вие в къщи се погрижете за другото, и ето, Реформацията е в пълен ход, та пушек се вдига!

Може би е време да обявим новата Диспенсация. Тя ще е предшествана от преходен период, наречен Спиритуална Рефилация, което означава, че плащаш едно спиритуално, и после имаш рефил (re-fill) за цяла вечер. Ще имаме вертикални рефилаторски мрежи, където вашите чаши ще са отдолу, нашите дамаджани отгоре, и няма да има край изливането на благословението! Животът ще бъде така упраен, че няма да си помислите за друг живот!

Ъ-ъ-ъ-ъ, поотнесох се, драги пиячи, ще ме извините, това е от вдъхновението, тоест инспирацията, която ме е обхванала. Събота вечер все ме хваща една такава инспирация, и това е от количеството спиритуализация, на което се подлагам в събота.

Та, за какво беше думата...

3 коментара:

100-именов каза...

На снимката виждате командоси апостолски реформатори. В средата с вдигнатата ръка е Апостола, който задава въпроса: "Какво са направили теолозите за нас? Упрайли ли съ нъ?"

Аз съм изправената фигура отзад. Някой трябва да разнася халбите, докато реформаторите реформират.

Анонимен каза...

Хора, пишете пълни глупости!!!
Какво ви кара да оплювате лидери по този начин без да ги познавате, без да сте видели кое как е НАИСТИНА?
Не мисля, че вие имате нещо общо с вярващи хора, тези злободневки, дори и с цитати от Библията тук там,са нищо повече от грозно грачене.
Какъв резултат очаквате от този глупав сайт?
Да съберете дървените философи склонни да критикуват на тема вярващи,църква и лидерство?
Явно успявате, а после?
Можете ли с тези щуротии да помогнете на някой да излезе от калта, да направите живота му по-добър?
ЕДВА ЛИ!!!!
И още нещо- апостол Георги Бакалов е мой лидер и резултатите в моя живот са понеже той ме научи как да вярвам в Бог и да не ми пука от такива образи като вас!!!!
Наистина не ви нападам сериозно, защото ми е жал за вас!
Сигурна съм, че нямате никаква представа какво е да имаш духовен баща,който да те научи как да живееш успешен живот ходейки в покорство на Бог и да е там за теб, когато минаваш през гадни моменти...
Не съм сигурна доколко имате представа дори от физически баща,или изобщо семейство на което да му е пукало за вас и да са ви подкрепяли..
Съжалявам, че не сте имали тези неща,
но ако предпочитате да си плюете, ок,само че тогава и не бихте могли да ги имате-това вече ще е жалко!

Lilium Cruentus каза...

Я-а вижте, малките червейчета-outcasts са си направили кръчме. Забавно! :)

Наздраве! Обещавам да ударя една малка Загорка за здравето на всички малки, вгорчени, недоразбрани анти-църковни 'хъшчета'...а може би просто носят дрипави маски, върху истинската си същност на агентурки?

Наздраве! Дано някой някога ви запомни с нещо извън предателството и заострените ви езичета (и лирики). Кой знае? Може би вас ще се падне честта някой ден да пишете история?

Това силно ме съмнява де..

Наздраве...!

А-а..и още нещо. Оставете нас дъ нъ упраят и реформират апостолите. Ще бъде ли голям проблем да го направите? Вас и без туй ни въ грей, нали са упраяте без наша или тяхна помощ...
Ах, вие супермени! Възхитена съм! Чудя са 'га ш'въ стигна!? Как издържате тая автономност и носите бремето на туй всемогъщество? тцтц...

Наздраве!

Искрено ваша: Магдалена Апостолова Реформаторска