четвъртък, юли 26, 2007

Нищо лично, само принципи

Драги пиячи, преди време в София се проведе успешно националният форум „Да дойде Твоето царство!” Успешно значи, че се е провел. Значи е имало форум, не е като да е нямало.

За да съобщя новините в Кръчмето, изпратих Митето Тодорофф да го отразява като медна тава месечина. Митето, разбира се, нищо не отразил от успешния форум, защото успешно се запил в някаква кръчма отсреща. Отишъл едва накрая да види участниците успешно да се разотиват, но успял да хване двама от тях за интервю. Двамата са господата Емо Старчоков и Ицо Канчев. Митето започнал да ги разпитва за най-важното послание от успешния форум:

„Характерното за тази реформация - отбеляза той - е издигането на принципи, а не личности. Тя няма да е зрелищна, но ще се види в живота на отделните хора.”

Ето и интервюто:

Митето Тодорофф: Казвате, че вашата реформация е издигане на принципи, а не на личности. Какво означава това? Какво се случи на този форум?

Емо Старчоков: Случи се апостол Джоузеф. Много е як. От Ню Йорк е, и страшен костюм има. Версаче май е, или Алегро Виваче. Някакво „аче” е, 100 процента.

Ицо Канчев: И апостол Бакалов също се случи. И той е „аче”, ама не знам кое е точно. И той е велика работа: пионер, пионер на реформацията.

М.Т.: А какъв принцип беше издигнат на форума?

Е.С.: Беше издигнат Ню Йорк. И апостол Джоузеф как проповядва. Интересно, на английски.

И.К.: И апостол Бакалов беше издигнат. Даже много.

М.Т.: Ама Джоузеф и Бакалов са личности. Не се ли каза нещо за принципи?

Е.С.: Тцъ, не е вярно. Не са личности. Никакви личности не са. Всичко е по принцип.

И.К.: Ъ-хъ. Те са безличностни. Принципът е важен.

М.Т.: Е, какъв е принципът зад Джоузеф и Бакалов?

Е.С.: Той не е зад тях. Нищо не се крие зад тях...

И.К.: Да, крие се пред тях.

Е.С.: Мълчи бе, Ицо. Принципът е в тях и работи в тях.

М.Т. Вашият принцип са личностите на Джоузеф и Бакалов?

И.К.: Абе няма личности, ти не разбра ли бе?

Е.С.: Да, само принципи бе!

М.Т. Добре, а какъв принцип за вашата работа и живот научихте? Какво ще отнесете у дома от тази конференция?

И.К.: Ами, закачалките от гардероба, две брави...

Е.С.: Млъкни най-сетне бе, Ицо, все ги бърбориш едни! Принципът за нашата работа и живот е да се подчиняваме на обединяващия апостол и да го хвалим колко е велик.

И.К.: Да, да, колко е, толкова е...

М.Т.: А това как ще ви помогне да работите и живеете? Какво конкретно ще се промени във всекидневния ви живот?

И.К.: Най-вече във всекинощния ми...

Е.С.: Ицо!!!... Във всекидневния ми живот ще наблегна на слушане на апостола, на покоряване на апостола, на плащане на 3-4 пъти десятъка ми на апостола...

И.К.: Даже 30-40 пъти, не по-малко.

М.Т. А кажете нещо за Ню Йорк и за Джоузеф.

Е.С.: Ню Йорк е голяма работа, но Джоузеф е още по-голяма. Било много зле положението, ама апостол Джоузеф го пооправил така, поразчистил улиците от престъпници, урегулирал градския транспорт, прекопал градинките и даже почистил темето на статуята на Вашингтон на ъгъла на Уолстрийт и Насау.

М.Т. А защо тази грандиозна роля на Джоузеф не се споменава никъде освен на този форум в България? В интернет има информация единствено на сайта на самия Джоузеф.

И.К.: Защото така пък. Защо да ви се дава информация? Ние си я имаме информацията, ще си я слагаме където ни се иска.

Е.С.: Мисля че е защото самият апостол Джоузеф не иска да се рекламира твърде много. Както апостол Бакалов, той е скромен и смирен, и говори за себе си само когато е много наложително, което е всъщност доста често, ако има кой да го слуша и да му вярва. Пък дори и да няма, пак е много наложително.

И.К.: Много, много. По принцип, нищо лично...

М.Т. Какъв е принципът за завладяване на градове за евангелието?

Е.С.: Трябва да докарате апостол Джоузеф. Докарате ли го, градът е ваш. Гледайте само да не го докара конкуренцията, че тогава градът ще е на конкуренцията. Може да стане и с апостол Бакалов, но той работи някак обширно, стратегически. Ще ви даде един милион новоповярвали, ама няма да гарантира, че ще са непременно във вашия град. Ще са пръснати като Провадийска околия по села и паланки, и ще ви се вземе ума докато ги опишете и зарегистрирате като новоповярвали.

И.К.: Да, да, бедна ви е фантазията какво описване става...

М.Т.: А само личностите на Джоузеф и Бакалов ли са? Няма ли някакъв принцип, по който човек да действа, дори да не е известна личност?

Е.С.: Има. Казва се Питър Вагнер. Той е принципа.

И.К.: Принц не ами принцип, да, да...

М.Т. А какво правите, когато не сте Джоузеф, Вагнер или Бакалов?

Е.С.: Ходим на конференции и си плащаме входа за тях. Че апостол Бакалов има да храни 20 проекта в 5 часови зони.

И.К.: И други неща има да храни, ама за тях не знаем още.

(Интервюто записа: Митето Тодорофф.)

5 коментара:

Анонимен каза...

"Джоузеф Матера сподели, че чрез посланието на реформация, християните ще могат да разберат принципите в Библията и да ги приложат в политиката, икономиката, бизнеса, социалния живот и културата. „Аз не проповядвам ново послание, но едно старо послание - каза Джоузеф Матера - Бог ми е дал способността да му дам съвременно звучене в контекста на апостолското послание и живота в съвременните градове.”


Този Матера е определено крадец на интелектуални идеи. Тези същите неща съм ги чувала в конекста на постмилениалното послание, а на него "Бог" му бил дал способност да го каже на съвременен език, макар и толкова натруфено.

Обаче това е малък проблем. Може ли някой да ми преведе Бакаловата риторика, а именно:
"Апостол Георги Бакалов сподели, че не е необходимо да имаш определена позиция или влияние, за да можеш да ходиш в господство и власт. „Да ходим в господството и властта, която Исус ни е дал като вярващи означава да имаме мъдростта, смелостта, знанието и свободата да ходим в плановете на Бог за нашия живот”, каза той. "

Някой може ли да ми преведе какво значи да ходим във властта на Христос?
(Мисля си, че Той говореше за смирение, отстъпване, щедрост, обаче ми се струва, че Бакалоа го разбира по друг начин).

Кой знае какви са "плановете" на Бог за неговия живот? Според мен това е невъзможно. Невъзможно е предварително да знаеш "плановете". Може да имаш желания, да се стремиш към неща лично или професионално, обаче в повечето случаи те не се случват според твоите "планове", или когато се случат се оказва, че не са това което си си мислил, че е.

Та въпроса ми е как ги разбирате тези неща с властването. Бакалоа, го обича, обаче аз като гледам как той властва и прибира паричките на овчиците от Соломоновата мрежа, на друго ми замирисва, а именно- той си прави плановете и си властва както си иска.

Петър Пецов каза...

Айде стига сте ги оплаквали овчиците на Бакалов, а!
Никой не е докартан насила там и никой не му е опорял пистолет в главата за да дава пари. Хората дават и се кефят че са част от нещо голямо,колкото и тъпо и алогично да ви се вижда това. И не са задръстени.
истината е че всички, не само дребните душици имаме нужда да сме част от нещо голямо и велико.

Анонимен каза...

Когато чета този блог си мисля едно нещо, какъв е този "християнин", че критикува и усмива всичко християнско в България?

За мен отговорите са два:
Извратен и необновен от Бог ум!
Ченге или сътрудник на тайните служби, който изпълнява определени цели!

Не може един християнин, който да е новороден от Духа да стане клеветник на братята.

Анонимен каза...

вече се чудя какво ли ще да значи това "християнско"...

Анонимен каза...

Да попитам и аз заразен от анонимността:
1. Какъв трябва да е критерия за "християнското" "братство"?

Щото като гледам как "братя" от една деноминационно-доктринална организация, наречена "църква" се разминават по градските улици с други такива "субекти", но с различна дениминационно-доктринална основа, без да се поздравят, а обраъщат главите си нарочно настрани или "гледат с интерес" витрините, вместо да се прегърнат и целунат, след като уж заявяват, че слугуват на Един и Същи Господар и са части на Едно и Също тяло - Исусовото?!?!?
Странно и непонятно, дори за случайни минувачи, а камо ли за посветени в доктрината?!?!?

Дали пък няма и някоя доктринка за "лъже-братя", "лъже-апостоли" и "лъже-пророци", която да ни помогне при дешифриране на проблема!

2. Как и от какъв опит "анонимен" е разсекретил същността на "християнина - критикар" на "всичко християнско в България" та с такава професионална вещина е стигнал до заключението:
"За мен отговорите са два:
- Извратен и необновен от Бог ум!
- Ченге или сътрудник на тайните служби, който изпълнява определени цели!"
Ами ако е просто един "средностатистически" евангелист от многото в Бг, които все още не е преклонил коляно пред Ваала и не са го целунали(3 Царе 19:18; и Римл.11-4 ) и не са религиозно-доктринално обременени, обвъразни и заслепени и вижда нещата, които хората в системата и да искат не могат да видят и проумеят, защото 2Тимотей 4:3 е валидно за доста "християни"???
Тези въпроси чакат своя отговор, па и бил той анонимен - важно да разкрива истинските причини за трагичното и жалко състояние на "християните в БГ", а и не само тук!