понеделник, август 20, 2007

Бай Гуро - трезвеник -реформатор

Като млад пастор, Бай Гуро отишъл в една харизматична църква да проповядва. Забелязал той, че хората вземат Господня вечеря с вино. Внезапно го ударило желанието да реформира църквата по апостолски – извикал той пастора и ръководството на църквата и им изнесъл дълга лекция за вредата от алкохола и за тълкуването на някои стихове като гроздов сок, а не като вино. Хората нещо не отбирали та се наложило Бай Гуро да приложи други „апостолски” методи на убеждение. И резултатът бил на лице – следващата неделя се поднесъл гроздов сок вместо вино.


Кака Бира Мира и мъжът и били на това събрание. Като се прибрали у дома, главата на семейството коментирал със съжаление: „Пфу, каква гадост! Както е тръгнало, след някой друг месец може да подменят виното не с гроздов сок, а с ошаф от сини сливи!”. В съзвучие с минорното настроение на мъжа си, Кака Бира Мира ударила по масата и казала„ Ей тогава съвсем ще се подрискаме”.

Наздраве за тези църкви, които не се оставят „апостолската реформация” да ги разстрои!

4 коментара:

Анонимен каза...

za men e podigrawka da wzemame Gospodnata ve4erq s grozdov sok.

Mitko Todor-off каза...

Според мен е много повече от подигравка. Затова и ние, в Кръчмето се подиграваме на всичко и всички, които са взели за подбив учението на Христос. И особено на тези, които като капак на всичко наричат своя хуманистичен активизъм "апостолска реформация".

Анонимен каза...

Ама той бай Г. верно ли така учи, да е гроздов сок вместо вино?

Mitko Todor-off каза...

Историйката е от средата на 90-те. Напоследък ми е много трудно да разбера какво точно учи Г.Бакалов. Но, като се позакрие сезона, може и да отделя време да изследвам приказките му. Засега само събирам историйки за подобни на него екземпляри.