събота, юни 30, 2007

За водещите ценни брадъри


Ще изпием по още една халба за днес, и ще продължим да бистрим политиката. Този път не е свързано с апостол-пастор-и-така-нататък Бакалов. Този път е с друг политически герой на българската евангелска действителност: пастор Павел Игнатов.

Аз съм съвестен читател, и когато съм трезвен, не пропускам нито една дума от това, което чета. Казвам, когато съм трезвен. Но думите на Павел Игнатов, които прочетох в една статия на Момчил Петров, бяха толкова ярки, че и натровен с амоняк да бях, пак нямаше да ги пропусна:

„По отношение на силовите организации, МВР и Държавна сигурност идеята беше постепенно да се наложи двоен стандарт. В това влиза пълна защита на интересите на църквата, да се опазят ценни водещи братя от репресии, да не се допусне отстраняването им от църковна дейност, да се предотврати обезглавяване на ръководството на църквата. За да се избегне това, трябваше да се дава дезинформираща информация. Маловажна и знаеща се от всички информация. Неизбежна информация. И в същото време – да се дават действителни доказателства за родолюбие, като се прикриват факти, които могат да рефлектират негативно върху водачите на църквата.”


Знам кой е Павел Игнатов. Не знам кой е Момчил Петров, освен че е историк. Показателно е, че за Павел Игнатов вече пишат историците. Отдавна му беше време.

Павел Игнатов говори за своите духовни опитности с комунистическата Държавна сигурност. Обяснява ни какво е правил и защо го е правил. Опазвал е ценни водещи братя от репресии. Предотвратявал е обезглавяване на ръководството на църквата. Давал е дезинформираща информация. Маловажна и знаеща се от всички информация. Неизбежна информация. И е давал действителни доказателства за родолюбие, като е прикривал факти, които могат да рефлектират негативно.

Трогателно и романтично. Нещо като евангелския Емил Боев. Внедряват го във фирмата Евънс. За секретарка му дават Едит, която е другарка от ГДР. Трябва да разкрият архивите на шпионския център. Двамата работят заедно, и накрая се разделят романтично и трагично.

Как е действало това при Игнатов? Например, опазвал е...Павел Игнатов, водещ ценен брадър, искам да кажа, брат. Ако някой друг беше доносничил, не се знае дали щяхме да опазим водещия ценен брат Павел Игнатов. Но ако Павел Игнатов доносничи за другите братя, тогава водещият ценен брат е запазен чрез героичните действия на Павел Игнатов. Дава неизбежна информация. Която се знае от всеки...освен от членовете на църквата. За тях не се знае дали ще бъдат опазени ако знаят с какво се е занимавал техният пастор. Но заедно с неизбежната информация за Игнатов, Павел Игнатов дава действителни доказателства за родолюбието на Павел Игнатов. И така нататък.

Добре де, не е било така. Павел Игнатов не е опазвал Павел Игнатов. Бил е саможертвен и е опазвал другите ценни братя. Павел Игнатов има принцип: „Белята ще стане, каквото и да правим. И за да не стане голяма беля, трябва да направим малка беля.” И той е правил малките бели. Доносничи тук малко, оклеветява там още по-малко, предава някой си там на властите, който не е водещ ценен брат, съдейства за разконспирирането на вражески контрабандист на библии. Все малки бели. Но така предотвратява голямата беля – водещите ценни братя са запазени.

Вълнуващото и драматичното в случая е, че евангелската църква се оказва организирана конспиративно на много по-високо ниво от комунистическите тайни служби. Ченгетата организирано подхождат към църквата и искат да внедрят свои си хора вътре, за да държат църквата под контрол. Църквата отговаря още по-организирано като въвежда обратна стратегия, с която цели да неутрализира Държавна сигурност. Атака и защита. И контраатака. Партизанска война срещу нашественика. Шпиони. Контрашпиони. Реконтрашпиони. Даване на дезинформация. После контрадезинформация.

И накрая водещите ценни братя са запазени. Как знаем кои са водещите ценни братя? Ами те са които са запазени. Които не са запазени, не са водещи ценни братя. Например, от статията на Момчил Петров става ясно, че това са някакви си огорчени автори, които пишат необективно и не държат сметка за всички факти. Те не са ценни братя и затова не са запазени. А Павел Игнатов е запазен. Той не е огорчен, държи сметка за всички факти – много подробна сметка, на тефтерче – и освен това е водещ ценен брат.

Само дето накрая историците започват да пишат за него. Човек и добре да живее, един ден влиза в полезрението на историците. И това е добре, особено когато става въпрос за водещи ценни братя като Павел Игнатов.

Наздраве!

5 коментара:

Анонимен каза...

Шъ ударя една халбичка хмелов чай за твое здраве, г-н 100-Именов :-) Супер статийка за това как делата на някои пастори в миналото ги правят жива история.

Като се заговорихме за история - нека и аз кажа един виц.

Дошло време на пастор Гуро Болгарски да отиде в историята. Лежал той на смъртния си одър, а около него, верни ученици, съратници и любящи членове на семейството му си припомняли безбройните му добродетели.

"Какъв любящ баща!" - хлипали децата му, "Какъв добър съпруг", пригласяла жена му. "Колко само ще ни липсваш!"

"О, колко ерудиран е пастор Гуро", той може да цитира точно и така чудесно да обясни и най-сложните теологични въпроси!, възкликва един от учениците му.

Друг добавя тъжно: "А колко богоугоден беше!" Какви огнени проповеди, какви велики дела ставаха чрез него! Жалко, че си отива"

"А по щедрост и благотворителност няма равен на него в цяла България, дори в цяла Европа", прибавя трети.

И докато тези слова и сълзи текат, устните на Пастор Гуру леко се раздвижват. Явно със сетни сили той се опитва да каже нещо. Всички присъстващи се навеждат към него, целите в слух, да чуят тези последни думи.

Пастор Гуро промълвява:
"Обич, ерудиция, щедрост и велики дела. Но защо не казвате нищо за послоовичната ми скромност?"

Наздраве!

Анонимен каза...

Абе много свежи питиета около тази тема!
Държат те в напрежение и ти усилват жаждата, като:
http://center-religiousfreedom.com/bg/art.php?id=130

Анонимен каза...

. . . е, така е тя, някои примерно от Савел стават на Павел (не Игнатов, де!), а други обратното - от Павел - та на Савел. Така е, не е лесно да си между чука и наковалнята, па и да риташ срещу ръжена.

а, чекай и язе да ка'ем с'я един виц, тука, дорде не ми е помътнел мозъка от блекрама, дето го смучам:
ама не тоя виц за бекона с яйца, дето ше го сготвят кокошката и прасето на пастора (стопанина на двора де!) дето им искал да дават десетък, кой к'вото можел там - тоя го много пасторите обичат, аз друг ше ка'ем ся:

Имало, начи един католишки мисионер преди много векове, по "инквизиторско-индулгентско", така да се каже време и той проповядвал Христос и Библията на един човек, някъде много далеч, където изобщо църкви нямало.
Казал му всичко, значи мисионера, кактото трябвало да му се каже на човека за вярата, и за покаянието, и за вечния живот и изобщо всичко; онзи обче не искал нещо да приеме напълно и накрая му казва:
- "Абе то това всичко, което го казваш е много хубаво, ама аз като слушам сега, искам първо да отида в Рим и да се уверя с очите си, че е верно това, което казваш"
;тогава католическия мисионер си казал на ума: "Сега ако вземе да отиде в Рим и ги види ония ми ти кРадинали с пембените и цръвени роклички и папата, дето гори хора като кибритени клечици, и проститутките там, (и ония там, дето карат колелата с педалите по манастирите) - ше се съблазни и край, напразно ми била проповедта тука." - така си казал мисионера и тръгнал да увещава човека на когото проповядвал, че не му трябва да ходи в Рим, за да има вечен живот, поне не и на този етап - просто да си чете Библията и това е, другото си идва отсамо-себе си. Човека обаче непреклонен - Рим, та Рим:
- "Да видя аз Рим и тогава ше повервам на Христос, това е!"
и се разделили. . .
. . . след 10 години отново се срешнали двамата в една църква някъде по света и за учудване на мисионера и онзи другия човек бил станал истински християнин, ама съвсем истински, и даже и проповедник и мисионер бил дори станал на християнството - истинско чудо.
И когато мисионера го попитал много удивен:
"Абе човек, ти нали след като ти проповядвах искаше да ходиш и да видиш Рим и папата - ами как така после, като го видя тоя чудовищен разкош там, и разврата и насилието и ндулгенциите и всичко - като как така се убеди да станеш християнин, па даже и проповедник?!?!" - много учуден бил стария мисионер.
. . а тогава новоповярвалия мисионер му казва следното:

-"ВИЖ СЕГА БРАТЕ, АЗ СЛЕД ВСИЧКО, КОЕТО ВИДЯХ В РИМ, ВСЕ ОЩЕ МОГА ДА СРЕЩАМ ПО СВЕТА ТАКИВА ХОРА, КАТО ТЕБЕ, КОИТО НАИСТИНА ДА ВЯРВАТ, ЧЕ ХРИСТОС Е ГЛАВА НА ЦЪРКВАТА, И ЧЕ 'ПОРТИТЕ НА АДА НЯМА ДА Й НАДДЕЛЕЯТ' - АКО ВСЕ ОЩЕ, КАЗВАМ ИМА ТАКИВА ХОРА КАТО ТЕБЕ - АМИ ЗНАЧИ ТОГАВА ХРИСТОС НАИСТИНА Е ЖИВ, АМИ ЗНАЧИ ТОГАВА НАИСТИНА ИМАЛО БОГ НА ТОЗИ СВЯТ - ТО ДРУГО ОБЯСНЕНИЕ НА ТОЗИ ПАРАДОКС НЯМА - СЛАВА НА БОГА! АМИН!"

д. дакашев, www.lozata.info

Mitko Todor-off каза...

Мерси Г-н Дакашев за хубавия виц. Да Ви е сладък блекрама!

АНГЕЛ АНГЕЛОВ каза...

Страхотно чувство за хумор... за жалост, проявено от един тумор:)