четвъртък, април 03, 2008

Втори шанс 2


Втори шанс 2

(за Милена Е.)

Дупката е черна,
Светлината дразни,
дупката мизерна,
със помии мазни.

Дупката е къща,
Светлината -- багер,
дупката поглъща,
робите веднага.

Робите са черни,
светлината мразят,
в дупките мизерни,
от лъчи се пазят.

Робите са вкъщи,
светлината блъска,
със слова могъщи,
в дупките се съска.

Робите са верни,
Светлината -- грях,
дупките мизерни,
са съдба за тях.

Дупката е празна,
Светлината -- къща,
в дупката омразна,
само роб се връща...

03. 04. 2008 г.
Прага

И каза тая притча: някой си имаше в лозето си посадена смоковница, и дойде да търси на нея плод, но не намери;и рече на лозаря: ето, три години дохождам да търся плод на тая смоковница, и не намирам; отсечи я: защо само да изтощава земята?Но той му отговори и рече: господарю, остави я и тая година, докато я обкопая и насипя с тор, и ако даде плод, добре; ако ли пък не, на следната година ще я отсечеш.

Евангелие от Лука 13-та глава, от 6-ти до 9-ти стих.

Божествената сила ни даде всичко, което ни е нужно, за да живеем и служим предано на Бога, защото напълно познаваме Онзи, Който ни призова чрез славата и могъщите Си дела.
Чрез тях Той ни даде онези велики и безценни дарове, които бе обещал и чрез които можете да участвате в Божествената природа и да избягате от покварата в този свят, идваща от човешките страсти.
Именно заради това, направете всичко възможно да прибавите към вярата си добродетелност, към добродетелността си – знание, към знанието – въздържание, към въздържанието – търпение, към търпението – благочестие,към благочестието – братска обич и към братската обич – любов.
Ако тези качества ги има във вас и се увеличават, това ще ви помогне да станете дейни и произвеждате плод, идващ от пълното ви познаване на нашия Господ Исус Христос.
А който не притежава тези качества, е късоглед до слепота и е забравил, че е бил очистен от предишните си грехове.

Второ послание на апостол Петър 1-ва глава, от 3-ти до 9-ти стих.

Няма коментари: